torsdag 31 juli 2008

Postmodernism - fienden

Om man skulle vilja hitta en samling utav grunderna till alla klandervärda åsikter och intellektuell osäkerhet så återfinns den i postmodernism.

Relativism (menar även kulturell och moralisk) är utan tvekan ett problem och det gör alla våra egna problem betydligt mer komplicerade och problematiska. Vem av oss har ej hamnat i gräl med någon annan individ över en viss sak och meningen "Äsch, spelar ingen roll, varken vi eller dem har rätt" har dykt upp.

Denna misstro mot objektiv kunskap innebär utan tvekan en öppning för människor med oerhört absurda åsikter. Om en person hävdar bestämt att både tomtar och troll existerar och h*n efter en diskussion beträffande detta påstår "det är det jag tror, du kan tro vad du vill - ingen av oss har rätt" så måste relativism bemötas först av allt.

Värdenihilism är någonting som få vanliga människor - som ej studerat filosofi - håller med om. I mer komplicerade moraliska frågor må det vara svårt att avgöra vad rätt och fel är, men folk som hävdar att mord eller våldtäckt icke är objektivt fel tror jag är en föga sällsynt skara.
Men det är just de få som anser att det icke är detta som är problemet. Det kan inte existera någon filosofisk inriktning som är så tilltalande för kriminella individer. Efter ett mord behöver inte personen ångra sig - h*n har gjort någonting som är likvärdigt att gå över en gata eller köpa en tröja.

Det hela handlar om mod, mod att hävda att någonting är "rätt" och att någonting är "fel" istället för den svaghet "det känns bara fel" (emotivism) är.

Inga kommentarer: